(UE) Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

(UE) Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programında Okutulan Dersler için tıklayınız

Programın Açılma Gerekçeleri

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi uygulamaları, dünyada ve ülkemizde  endüstriden tarıma çok geniş bir alana yayılmış, disiplinler arası bir alandır. Yüksek performanslı cihazlar ve makineler Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi ile oluşturulduğu için, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi son yıllarda giderek popüler olmuştur. Gelecekte Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, tasarım yöntemlerini geliştirecek, verimliliği, enerji tasarrufunu artıracak, kullanımı kolay ara yüzeyler sayesinde insan faktörünün etkililiğini artıracaktır. 

Bu programın amacı, elektrik ve kontrol sistemleri bir bütün olarak ele alınıp tasarım ve uygulama ile ilgili çözüm üretmek ve endüstriyel uygulama alanlarında kontrol sistemlerinde ihtiyaç duyulan ara insan gücü yetiştirmektir. Ayrıca, güncel üretim teknolojileri ve talaşlı makine üretimi sanayi sektöründe çalışacak nitelikli insangücü yetiştirilmesi de hedeflenmektedir.  

Program  dersleri,  Gazi Üniversitesi Öğretim üyeleri ve Öğretim görevlileri tarafından yürütülmekte ve Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi alanında piyasada aranır özellikte eğitim ve öğretim verilmektedir.  

Programdan Mezun Olanların Kazanacakları Yeterlilikler ve İstihdam Alanları

Programdan mezun olacak öğrenciler, dört dönemden oluşan öğrenimleri boyunca aldıkları (Matematik, Bilgisayar, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Teknik Resim, Tasarım,  Bilgisayar Destekli Üretim, Üretim Teknolojisi, Otomatik Kontrol, CNC Makineleri, Mekanik gibi)  derslerle mekanik, elektrik ve elektronik teçhizatları montajı-bakımı-onarımı alanlarında bilgi ve beceri kazanacaklardır.   

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi önlisans (uzaktan eğitim) programından mezun olan öğrenciler  “Kontrol ve Otomasyon Teknikeri" ünvanı alabilecekler ve bu ünvanla, fabrikaların imalat süreçlerinde kontrol ile ilgili çeşitli proseslerde çalışma imkanı bulabileceklerdir. Yine, endüstriyel üretim yapan ve otomasyon teknolojilerinin kullanıldığı her alanda tekniker olarak  istihdam edilebilecektir 

Programa Öğrenci Kabul Koşulları, Harç ve Öngörülen Ücretler

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programına, meslek liselerinin ilgili bölümlerden mezun olup, Mesleki Sınavsız Geçiş ile gelenler   veya  normal liselerden mezun olup, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’nin ilgili türde belirlenen YGS Puanını alıp  ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul  edilmektedir.

Eğitim ve  öğretim  için  öngörülen  ücret, ilgili yıl için Bakanlar Kurulunun belirlediği ya da belirleyeceği normal öğrenim harcıdır. Uzaktan Eğitim ücretleri ise üniversitemiz senatosunun aldığı karar doğrultusunda belirlenen ücretlerdir.

Programdan Mezun Olabilmek için Gerekli Koşullar(Ders ve/veya Kredi Sayısı, Staj, Tez, Proje vb.)

Öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir.

Mezuniyet için, 113 kredi ders almak ve 30 iş günü zorunlu İşyeri Stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Programdan Mezun Olanların Devam Edebilecekleri Lisans Programları

          Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Kayıt Yapılabilecek Lisans Programları

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 

Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Elektrik Mühendisliği Elektrik Öğretmenliği Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektronik Mühendisliği Elektronik Öğretmenliği Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği İmalat Mühendisliği Kontrol Mühendisliği Makine Mühendisliği Mekatronik Mühendisliği Mekatronik Öğretmenliği Meteoroloji Mühendisliği Uçak Elektrik-Elektronik Üretim Mühendisliği

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile Kayıt Yapılabilecek Açıköğretim Lisans Programları

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 

İşletme - İktisat

background image